Corona memorial forest

geplaatst in: Blog | 0

To me there is a direct relationship, a cause and effect, an ‘as inside so outside’. That is why -within the scope of dealing with the coronavirus- I would love to see us planting trees for every casualty on the pretext of #rememberingyou4thenext7generations. It would be lovely to see municipalities or individuals designating and protecting forests in memory of all those lost to the coronavirus, with different kinds of trees at six feet distance from one another.

Corona-gedenkbos (Column Contact)

geplaatst in: Blog | 0

Ik zou het mooi vinden als we in het kader van het aanpakken van het Coronavirus een boom planten voor elke dode die we moeten betreuren onder het motto #rememberingyou4thenext7generations. Het zou mooi zijn dat er dan door de gemeente of particulieren aangewezen bossen ontstaan én beschermd worden ter nagedachtenis aan alle mensen die we verloren hebben aan het Coronavirus met verschillende soorten bomen, op anderhalve meter afstand van elkaar.

Hero’s Journey

geplaatst in: Blog | 0

Joseph Campbell, an American mythological researcher, wrote a famous book entitled The Hero with a Thousand Faces. In his lifelong research Campbell discovered many common patterns running through hero myths and stories from around the world. Years of research lead Campbell to discover several basic stages that almost every hero-quest goes through (no matter what culture the myth is a part of). He calls this common structure “the monomyth.”
George Lucas, the creator of Star Wars, claims that Campbell’s monomyth was the inspiration for his groundbreaking films. Lucas also believes that Star Wars is such a popular saga because it taps into a timeless story-structure which has existed for thousands of years.
Many followers of Campbell have defined the stages of his monomyth in various ways, sometimes supplying different names for certain stages. For this reason there are many different versions of the Hero’s Journey that retain the same basic elements.

Nuwanda

geplaatst in: Blog | 0

Schrijvers Bas Steman en Marita Coppes zijn in oktober 2018 Nuwanda begonnen (naar de Film Death Poets Society). Ze willen jongeren die graag schrijven/dichten/vertellen, inspireren en stimuleren om hun eigen stem/stijl te vinden.
Inmiddels vier jongeren een column gepubliceerd.

Ode aan een mantelzorger (Column voor Contact)

geplaatst in: Blog | 0

Mantelzorgers doen werk waar wij niet buiten kunnen. Dat is het verschil met beroemdheden en sterren. Zij komen en gaan zonder dat dit voor ons dagelijks leven echt iets uitmaakt. Mantelzorgers zijn daarentegen dragende krachten in onze samenleving. Mantelzorgers kunnen niet ophouden hun werk doen omdat ze mensen verzorgen die ze liefhebben. Als zij het niet doen, weten ze, dan doet niemand anders het.

Liefde in Oorlogstijd (Column voor Contact)

geplaatst in: Blog | 0

Ik ben sinds kort vaste columnist bij Contact. Dit verhaal gaat over hoe de liefde ontstond tussen mijn opa en oma in Zutphen.
Toen ik ruim zeventien jaar geleden voor het eerst de Oude IJsselbrug overliep wist ik nog niet dat in oorlogstijd mijn opa en oma over dezelfde brug hadden gelopen en hun liefde net een paar uur oud was. De zon scheen en lichtte de witte huizen aan de IJsselkade op.

Het is nauwelijks voorstelbaar dat ‘De laatste verhalenweefster’ een debuutroman is.

geplaatst in: Blog | 0

Met deze fijnzinnige roman weet Coppes haar visitekaartje echter stevig af te geven. Het boek is weliswaar een roman (fictie), maar bevat verschillende elementen uit de eigen familiegeschiedenis van deze auteur en wellicht heeft dat er mee te maken dat het verhaal zo intens dichtbij voelt. De emoties en de strijd van de diverse personages zijn zó invoelbaar, het kan niet anders dan dat daar een grote vorm van betrokkenheid aan te pas is gekomen.

De Nationale Vertelschool bestaat 10 jaar

geplaatst in: Blog | 0

De Nationale Vertelschool bestaat tien jaar! En we hebben dat natuurlijk gevierd met verhalen. Onze cursisten vertelden prachtige anekdotes vanuit verschillende jaargangen, meestervertellers Frans en Godfried vertelden over een olifant die door het dak van een schouwburg viel, Ailun en Wim gaven een miniworkshop en Marita vertelde over haar roman #delaatsteverhalenweefster.

Allochtoon (column Contact)

geplaatst in: Blog | 0

Allochtoon Volgens de definitie van de term ‘allochtoon’, sinds 2016 ‘iemand met een migratieachtergrond’, ben ik een allochtoon. Om als ‘allochtoon’ gekwalificeerd te worden is het namelijk voldoende dat ten minste één van je ouders in het buitenland is geboren … Lees verder

There is a field..(Column voor Contact)

geplaatst in: Blog | 0

Toen ik negen jaar oud was schreef ik de Indiase guru Bhagwan, die later Osho werd genoemd, een boze brief. Ik vond dat hij mijn vader had afgepakt en als hij hem kon afpakken, zo dicteerde mijn kinderlijke logica, kon hij hem ook weer terug sturen. Maar toen ik ouder werd leerde ik dit: het was mijn vaders vrije wil geweest zijn leven in te richten met Osho in het middelpunt en daarvoor het samenleven met zijn gezin op te geven.

Dit boek is een uitnodiging je eigen familievloek onder ogen te zien.

geplaatst in: Blog | 0

Marita Coppes verhaalt in deze roman op meesterlijke wijze het dilemma waarin de westerse mens in 2018 zich zal kunnen herkennen. Hoe verhoud je je tot je bloedlijn, tot succes, tot pijn, tot het pad van je ouders, tot je cultuur en de natuur, tot je triljoenen gedachten en….de snerpende signalen van je lichaam?

Wanneer je het aandachtig leest, zie je de meerdere lagen die het verhaal zijn diepgang geven.

geplaatst in: Blog | 0

Recensie Truusje Truffel leest: metdeneusindeboeken De in Colombia geboren Marita Coppes is verhalenverteller en dat talent heeft ze ten volle gebruikt in haar debuutroman ‘De laatste verhalenweefster’. Het boek opent met een tekening van een heupweefgetouw. Een systeem van weven … Lees verder

Coppes weet op een mooie manier een maatschappelijk probleem te verweven in een prachtig familieverhaal.

geplaatst in: Blog | 0

Recensie van Corina Nieuwenhuis voor Samenlezenisleuker> Wat een heerlijke schrijfstijl en wat een mooi verhaal. Voor mij af en toe een beetje aan de zweverige kant, maar dat drukt de leespret niet. Kate is een ijzersterk neergezet personage, en je … Lees verder

Ik ben benieuwd of ze nog meer mooie verhalen als dit weet te schrijven.

geplaatst in: Blog | 0

Via de Facebookgroep Samenlezenisleuker mocht ik een recensie exemplaar van dit recent verschenen boek ontvangen.De prachtige kleurrijke cover maakte dat ik erg nieuwsgierig werd naar het verhaal over de verhalenweefsters in Guatemala. Je leert in het boek de advocate Kate … Lees verder

Een prachtig verhaal dat doet uitkijken naar een volgend boek van deze schrijfster.

geplaatst in: Blog | 0

Recensie Lucette Commiens voor Samenlezenisleuker Het boek De laatste verhalenweefster vertelt het verhaal van Kate Baker. Zij is advocaat bij T-Petrol, de oliemaatschappij van haar vader. Als haar vader overlijdt, ontdekt zij dat T-Petrol en dus haar vader, opdracht heeft … Lees verder

Nationale vertelschool opent haar deuren op 4 juni

geplaatst in: Blog | 0

Op de Nationale Vertelschool leren we je de achtergronden van de vertelkunst en technieken waardoor je een goed verhaal kan vertellen. Wat we echter het allerbelangrijkste vinden is dat jij op je eigen manier gaat vertellen, want door het eigen maken van een verhaal kan je rivierverhalen vertellen. Ook als je in vergaderingen je mond niet open durft te doen, ook als je verlegen bent en je niet geloofd dat je een goed verhaal kan vertellen en voor je werk al heel veel vertelt maar het plezier erin kwijt bent.

Verhalen verbinden

geplaatst in: Blog | 0

Neuro-econoom Paul Zak heeft ontdekt dat het aanhoren een verhaal ervoor zorgt dat ons lichaam cortisol en oxytocine vrijgeeft. Die chemische stoffen lokken het unieke menselijke vermogen uit om een verbinding aan te gaan, zich in te leven en betekenis … Lees verder

De magie van vertellen

geplaatst in: Blog | 0

De vertelworkshop dit weekend in Amersfoort met Ailun Elzenga was een feestje. Ik kom er steeds weer achter dat de kern van vertellen plezier is. Plezier komt uit het hart en daarmee zag ik veel angsten overwonnen dit weekend. Van … Lees verder

Inspiring icons in het Luxor Theater

geplaatst in: Blog | 0

Marita Coppes (41) uit Zutphen vertelt, schildert, schrijft en doceert. De afgelopen twee jaar werkte ze aan twaalf iconische schilderijen van bijzondere vrouwen die nu de inspiratiebron zijn voor de verhalen die zij en vijf andere vertellers gaan uitdragen op Wereldverteldag.

20 maart 2016: Wereldverteldag

geplaatst in: Blog | 0

Elk jaar op 20 maart is het Wereldverteldag. Op deze dag laten vertellers over de hele wereld hun verhalen horen. Dit jaar staat de Wereldverteldag in het teken van sterke vrouwen. Twaalf van die sterke vrouwen heb ik geschilderd voor … Lees verder

Wanted: Storytellers & Lovers

geplaatst in: Blog | 0

“The planet does not need more successful people. The planet desperately needs more peacemakers, healers, restorers, storyteller and lovers of all kinds” – Dalai Lama Ik vind deze tekst veelzeggend, want wat waarde heeft wordt niet altijd in waarde uitgedrukt. … Lees verder

Systeemdoorbrekers

geplaatst in: Inspiring icons | 0

Hoewel systeemdoorbrekers veel weerstand oproepen, zijn ze onmisbaar voor een gezond systeem waarin groei mogelijk is. Zonder systeemdoorbrekers zijn we slaven van regels die niet eens door onszelf zijn opgesteld, maar waar we ons toch aan conformeren omdat we niet beter weten. Het is veilig, we hoeven niet na te denken. Systeemdoorbrekers hebben de moeilijke en moedige taak om ons de weg te wijzen naar hoe het ook kan.

Er ‘to’ doen of ‘not to’ doen

geplaatst in: Blog | 0

Gedicht van mij, naar aanleiding van ‘De wereld draait door’ DWDD Alleen als je er toe doet, mag je gast zijn en spreken over er toe doen. Standbeelden worden niet opgericht voor barende vrouwen, mantelzorgers, of zij die hun demonen … Lees verder

Voormoeders

geplaatst in: Blog | 0

Acht vrouwen op een rij.

Zeven vrouwen achter mij.

Achter mij mijn moeder en achter haar de hare.

Achter elke dochter een moeder tot de oermoeder toe,

de moeder aller moeders. Ze zeggen tegen mij; Ga verder…… ga verder dan wij……

Jij staat vooraan, Jij bepaalt…………,

Stop niet waar wij niet verder durfden gaan.

Ga……………! Ga………..! Ga…………!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial