Jongeren schrijven van zich af (Stentor)

geplaatst in: Blog | 0

Voor de jonge schrijvers van het beste korte verhaal en gedicht ligt een geldprijs van 250 euro klaar. Daarnaast krijgen zijn een gastoptreden in het Literair Café dat de stichting Zutphen Literair binnenkort weer hoopt te kunnen houden. De nummers twee van Stijl Achterover ontvangen een prijs van 50 euro. Het is de bedoeling dat de schrijfwedstrijd jaarlijks wordt gehouden.

Hogeschool Keuze Module

geplaatst in: Blog | 0

Vandaag is het zover. Ik keer terug naar een oude liefde. Twintig jaar geleden begonnen we met Young Leadership, een training voor jonge leiders. Nu keren we weer terug. Vanmiddag starten we de Hogeschool Keuze Module ‘Binnenste Buiten’ over de weg naar persoonlijk leiderschap. Oftewel: “Who we are is how we lead’. In dit onderstaande artikel beschrijf ik hoe de weg naar leiderschap voor Barack Obama was.

16 januari:De reis van de held(online)

geplaatst in: Blog | 0

De Reis van de Held is weer terug van weggeweest!

Door het intensief bestuderen van literatuur, mythen en godsdienstige verhalen, ontdekte Joseph Campbell(1904–1987) een rode draad dat door elk verhaal loopt. Hij noemde dit ‘de reis van de held.’

Tijdens de masterclass volgen we die rode draad, niet alleen in theoretische zin maar we gaan deze ook herkennen in biografieën en praktisch toepassen in het vormgeven van ons eigen verhaal. Door te leren kijken door een mythologische bril wordt het niet alleen veel leuker om het nieuws te volgen, maar krijgen je eigen verhalen meer diepgang en ontwikkel je meer compassie voor je eigen stappen op de weg van de held.

13 februari:De reis van de held (live)

geplaatst in: Blog | 0

Tijdens de masterclass volgen we die rode draad, niet alleen in theoretische zin maar we gaan deze ook herkennen in biografieën en praktisch toepassen in het vormgeven van ons eigen verhaal. Door te leren kijken door een mythologische bril wordt het niet alleen veel leuker om het nieuws te volgen, maar krijgen je eigen verhalen meer diepgang en ontwikkel je meer compassie voor je eigen stappen op de weg van de held.

Nuwanda’s Coronaverhalen (Stentor)

geplaatst in: Blog | 0

Jongeren van schrijfclub Nuwanda in Zutphen pennen corona van zich af: ‘Mijn typemachine baalt van mij’

Alleen op je studentenkamer. Niet op stap met je vrienden. Voor jongeren is de coronatijd een straf. Hoe ga je daarmee om en hoe raak je je coronastress kwijt? De jongeren van de Zutphense schrijfclub Nuwanda hebben een uitlaatklep: maak een kort verhaal over corona. Het is de bedoeling dat die schrijfsels, samen met andere korte verhalen, in de loop van 2021 worden gebundeld en uitgebracht.

Engel (Column voor Contact)

geplaatst in: Blog | 0

‘Ik ben een lafaard,’ antwoordde hij. Ik diende in de Golfoorlog als piloot, ingezet voor Saddam Houssein maar stortte neer. Het duurde maanden voordat ik herstelde en zodra ik beter was, werd mij medegedeeld dat ik weer de lucht in moest. Ik kon het niet meer opbrengen en daarom ben ik gevlucht.’

Corona memorial forest

geplaatst in: Blog | 0

To me there is a direct relationship, a cause and effect, an ‘as inside so outside’. That is why -within the scope of dealing with the coronavirus- I would love to see us planting trees for every casualty on the pretext of #rememberingyou4thenext7generations. It would be lovely to see municipalities or individuals designating and protecting forests in memory of all those lost to the coronavirus, with different kinds of trees at six feet distance from one another.

Corona-gedenkbos (Column Contact)

geplaatst in: Blog | 0

Ik zou het mooi vinden als we in het kader van het aanpakken van het Coronavirus een boom planten voor elke dode die we moeten betreuren onder het motto #rememberingyou4thenext7generations. Het zou mooi zijn dat er dan door de gemeente of particulieren aangewezen bossen ontstaan én beschermd worden ter nagedachtenis aan alle mensen die we verloren hebben aan het Coronavirus met verschillende soorten bomen, op anderhalve meter afstand van elkaar.

Hero’s Journey

geplaatst in: Blog | 0

Joseph Campbell, an American mythological researcher, wrote a famous book entitled The Hero with a Thousand Faces. In his lifelong research Campbell discovered many common patterns running through hero myths and stories from around the world. Years of research lead Campbell to discover several basic stages that almost every hero-quest goes through (no matter what culture the myth is a part of). He calls this common structure “the monomyth.”
George Lucas, the creator of Star Wars, claims that Campbell’s monomyth was the inspiration for his groundbreaking films. Lucas also believes that Star Wars is such a popular saga because it taps into a timeless story-structure which has existed for thousands of years.
Many followers of Campbell have defined the stages of his monomyth in various ways, sometimes supplying different names for certain stages. For this reason there are many different versions of the Hero’s Journey that retain the same basic elements.

Nuwanda

geplaatst in: Blog | 0

Schrijvers Bas Steman en Marita Coppes zijn in oktober 2018 Nuwanda begonnen (naar de Film Death Poets Society). Ze willen jongeren die graag schrijven/dichten/vertellen, inspireren en stimuleren om hun eigen stem/stijl te vinden.
Inmiddels vier jongeren een column gepubliceerd.

Ode aan een mantelzorger (Column voor Contact)

geplaatst in: Blog | 0

Mantelzorgers doen werk waar wij niet buiten kunnen. Dat is het verschil met beroemdheden en sterren. Zij komen en gaan zonder dat dit voor ons dagelijks leven echt iets uitmaakt. Mantelzorgers zijn daarentegen dragende krachten in onze samenleving. Mantelzorgers kunnen niet ophouden hun werk doen omdat ze mensen verzorgen die ze liefhebben. Als zij het niet doen, weten ze, dan doet niemand anders het.

Liefde in Oorlogstijd (Column voor Contact)

geplaatst in: Blog | 0

Ik ben sinds kort vaste columnist bij Contact. Dit verhaal gaat over hoe de liefde ontstond tussen mijn opa en oma in Zutphen.
Toen ik ruim zeventien jaar geleden voor het eerst de Oude IJsselbrug overliep wist ik nog niet dat in oorlogstijd mijn opa en oma over dezelfde brug hadden gelopen en hun liefde net een paar uur oud was. De zon scheen en lichtte de witte huizen aan de IJsselkade op.

Het is nauwelijks voorstelbaar dat ‘De laatste verhalenweefster’ een debuutroman is.

geplaatst in: Blog | 0

Met deze fijnzinnige roman weet Coppes haar visitekaartje echter stevig af te geven. Het boek is weliswaar een roman (fictie), maar bevat verschillende elementen uit de eigen familiegeschiedenis van deze auteur en wellicht heeft dat er mee te maken dat het verhaal zo intens dichtbij voelt. De emoties en de strijd van de diverse personages zijn zó invoelbaar, het kan niet anders dan dat daar een grote vorm van betrokkenheid aan te pas is gekomen.

De Nationale Vertelschool bestaat 10 jaar

geplaatst in: Blog | 0

De Nationale Vertelschool bestaat tien jaar! En we hebben dat natuurlijk gevierd met verhalen. Onze cursisten vertelden prachtige anekdotes vanuit verschillende jaargangen, meestervertellers Frans en Godfried vertelden over een olifant die door het dak van een schouwburg viel, Ailun en Wim gaven een miniworkshop en Marita vertelde over haar roman #delaatsteverhalenweefster.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial