‘When we keep quiet, that’s where it al begins.’

Sunitha Krishan
India 1972 – bestrijder van kinderprostitutie

Ik ken de diepte van machteloosheid,
de pijn van vernedering.
Ik ben een overlever van seksueel geweld.
Ik weet hoe verleidelijk het is te zwijgen uit schaamte,
zeker in een land als India.

Ik deed het niet.
Ik spreek voor elk meisje dat dit zelf niet kan.
Wij helpen slaven
kinderen te worden die weer naar school kunnen en hun leven meester te worden.
Wij zorgen ervoor dat het recht spreekt.

M.Coppes

Deze Column stond in een plaatselijke krant. Met Sunitha begon dit creatieve onderzoek naar eigen-wijze vrouwen.

Inspirerende Iconen
Soms laat een nieuwsbericht me niet los. Zo was ik eind vorig jaar geraakt door de meerdere berichten over verkrachtingen van jonge vrouwen in India. Ik kon dit maar niet van me afzetten, tot dat ik op de creatieve gedachte kwam om via internet een antwoord te zoeken op de vraag of er iemand in India was die deze jonge vrouwen en andere slachtoffers van seksueel geweld helpt.

Ik vond Sunitha Krishan. Ze is 42 jaar en staat aan het hoofd van Prajwalaindia, een organisatie die al meer dan 9.500 jonge meisjes uit de prostitutie bevrijd heeft. Prajwalaindia biedt morele, financiële, juridische en sociale bijstand aan slachtoffers van seksueel geweld en zorgt ervoor dat de daders voor de rechter worden gebracht. Sunita zelf weet uit eigen ervaring wat het is om te jong je onschuld te verliezen. Op vijftienjarige leeftijd was zij zelf slachtoffer van een groepsverkrachting. Deze ervaring heeft Sunitha ertoe gebracht om meisjes zoals zij te gaan helpen en zo haar negatieve ervaring om te buigen tot iets zinvols voor anderen.

Geïnspireerd door haar verhaal schilderde ik een portret van haar. Onder mijn handen groeide Sunitha uit tot een modern icoon. Het schilderij liet ik op een kaars en een waterfles drukken en ik maakte er een mooi pakket van. Een vriendin van mij die afgelopen zomer naar India ging, bracht het pakket naar Hyderabad, de stad vanwaaruit zij haar werk doet. Niet lang daarna kreeg ik een mail van Sunitha met de volgende woorden: ‘Dank je wel voor het versterken van mijn kracht. Het is geweldig om te weten dat er ergens iemand is die genoeg om je geeft om dit voor je te doen.’

Door het schilderen van Sunitha’s portret kreeg ik het gevoel dat ik iets op het spoor was. Ik begon meer portretten te schilderen van vrouwen zoals zij. Vrouwen die erin zijn geslaagd om op hun eigen manier succes te hebben, los van alle verwachtingen van buitenaf over hoe ze zouden moeten zijn. Zo ontstond de serie Inspiring Icons, met onder andere Althea Gibson, de eerste, zwarte tenniser die een grandslamtoernooi wist te winnen en Frida Kahlo, die haar (fysieke) pijn wist te transformeren tot kunst.

Tijdens het maken van Inspiring Icons realiseerde ik me dat de inspirerende iconen die ik uitkoos op een of andere manier altijd beroemd zijn. En dat terwijl er ook zo veel inspirerende iconen zijn die niet beroemd zijn en net zulk zinvol werk doen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan vrijwilligers, mantelzorgers en ouders met zorgintensieve kinderen. Allemaal mensen die, veelal onzichtbaar, een verschil maken en daarmee dragende krachten in onze samenleving zijn. Zij verdienen, net als Sunitha, de eer die hen toekomt.

/www.prajwalaindia.com

Over Sunitha Krishan
Sunitha Krishan staat aan het hoofd van Prajwalaindia, een organisatie die al meer dan 9.500 jonge meisjes uit de prostitutie bevrijd heeft. Prajwalaindia biedt morele, financiële, juridische en sociale bijstand aan slachtoffers van seksueel geweld en zorgt ervoor dat de daders voor de rechter worden gebracht. Sunita zelf weet uit eigen ervaring wat het is om te jong je onschuld te verliezen. Op vijftienjarige leeftijd was zij zelf slachtoffer van een groepsverkrachting. Deze ervaring heeft Sunitha ertoe gebracht om meisjes zoals zij te gaan helpen en zo haar negatieve ervaring om te buigen tot iets zinvols voor anderen.

About Sunitha Krishan
Sunitha Krishnan is an Indian social activist and chief functionary and co-founder of Prajwala, a non-governmental organization that rescues, rehabilitates and reintegrates sex-trafficked victims into society.
Krishnan was born in Bangalore, to Palakkad Malayali parents Raju Krishnan and Nalini Krishnan. She saw most of the country early on while traveling from one place to another with her father, who worked with the Department of Survey which makes maps for the entire country.

Krishnan was a precocious child. Her passion for social work became manifest when, at the age of 8 years, she started teaching dance to mentally challenged children. By the age of 12, she was running schools in slums for underprivileged children. At the age of 15, while working on a neo-literacy campaign for the Dalit community, Krishnan was gang raped by eight men. This incident served as the impetus for what she does today.
Krishnan studied in Central Government Schools in Bangalore, Mumbai, Delhi, and the Northeastern parts of India. After obtaining a Bachelor’s degree in environmental sciences from St. Joseph’s College in Bangalore, Krishnan completed her MSW (medical & psychiatric) from Roshni Nilaya, Mangalore and later her PhD in social work from Harvard University.[8] To complete the fieldwork requirement for the doctorate, Krishnan took up the subject of the life of sex workers.

Source Wikipedia

  • Sunitha Krishan Bestrijdt met haar stichting Prajwala India kinderprostitutie/Founder of Prajwala, Hyderabad-Anti Trafficing Crusader
  • mei 2014