10 vragen van Boekenpost

geplaatst in: Blog | 0

1. Wanneer dacht je: ik ga een boek schrijven?
Eigenlijk wist ik dat al als kind dat ik schrijver wilde worden maar pas na mijn reis door Ecuador in 1997 had ik genoeg stof voor een boek.

2. Waarom móest dit boek er komen?
Ik ben geboren in Colombia en woonde daar totdat ik vijf jaar was.Toen ik voor het eerst weer terugkeerde naar Latijns Amerika maakte ik van dichtbij de ongelijke strijd mee tussen een inheemse stam en een oliemaatschappij. Jan Terlouw’s reactie op De laatste verhalenweefster vat voor mij het beste samen waarom dit boek er moest komen:’De tegenstelling tussen de nietsontziende hebzucht van het blanke kapitalisme tegenover de diepe menselijkheid van een cultuur waarin goed en slecht met elkaar worstelen is goed om belicht te worden in deze tijd waarin een fundamentele omwenteling van ons gedrag zo evident nodig is.’

3. Heb je een groot voorbeeld? Wie heeft je het meest geïnspireerd?
Gabriel Garcia Marquez staat voor mij op eenzame hoogte maar ook Isabel Allende en Juan Gabriel Vásquez hebben mij geïnspireeerd om de verhalen te vertellen vanuit Latijns- Amerikaans perspectief.

4. Hoe verliep het schrijfproces? Wat is er aangepast vergeleken bij je eerste opzet?
De allereerste versie van het boek was autobiografisch. Ik beschreef hoe ik met mijn moeder een inheemse man bijstond die gevangen was genomen omdat hij opstond tegen de manier waarop een oliemaatschappij huishield onder zijn stam en in zijn leefgebied. Ik liep vast omdat ik trouw probeerde te blijven aan de feiten.
In een schrijfworkshop leerde ik te spelen met de werkelijkheid zoals ik die had meegemaakt en kon ik een universeler verhaal vertellen. Zo kon ik bijvoobeeld de verhalenweefsters beter uitwerken, inheemse vrouwen die familiegeschiedenissen weven en daarin kunnen zien welke ‘weeffouten’ zijn gemaakt die nog altijd van invloed zijn op de volgende generaties. Er zijn verschilende journalisten geweest die op ‘verhalenweefsters’ hebben gegoogled maar ik moest ze teleurstellen; ze zijn fictie.

5. In hoeverre putte je voor het boek uit je eigen leven en ervaringen?
De manier waarop familieverhalen zich herhalen en hoe je daarvan kan komen heb ik proefondervindelijk geleerd. Door me in mijn eigen familiegeschiedenis te verdiepen kreeg ik door welke ‘weeffouten’ in mijn familie zijn gemaakt maar kreeg ik ook oog voor de talenten die in onze familie zijn doorgegeven. Ik putte veel uit mijn eigen ervaringen in Ecuador, maar in mijn roman gaat de oliemaatschappij T-Petrol veel verder, roeit een heel dorp uit om naar olie te kunnen boren en speelt het verhaal zich af in Guatemala.

6. Heb je contact met andere schrijvers?
Tijdens mijn boekpresentatie zaten Elle Eggels (o.a. Huis van de zeven zusters) en Josha Zwaan (o.a. Parnassia) trots in het publiek. Elle omdat ze me tijdens haar schrijfworkshop vleugels gaf door een schrijver in me te zien en Josha omdat ze me door de laatste fase van het schrijven gidste. Verder ben ik bevriend met Bas Steman (o.a. Morgan) met wie iik onlangs Nuwanda ben begonnen, een schrijfclub voor middelbare scholieren met schrijfaspiraties.

7. Was het moeilijk om een uitgever te vinden?
Ambo Anthos was de tweede uitgeverij waar ik mijn manuscript naartoe heb gestuurd.

8. Ben je tevreden met de ontvangst?
Ik krijg veel terug dat mijn boek door meerdere generaties gelezen wordt- soms zelfs met stamboom en al gegeven wordt- en de toon zet voor gesprekken. En binnen vier maanden is er een tweede druk gekomen.

9. Ben je al met een tweede boek bezig?
Ja, ik zit er weer middenin. En ook boek drie dient zich al aan.

10. Wat vind je de mooiste zin uit je boek, en waarom?
‘ Wij zijn met onze weefgetouwen slechts een instrument voor de stemmen van de voorouders die vergeten zijn, van hen die nooit hun verhaal hebben kunnen vertellen, van hen wier talenten en gaven we vergeten zijn.’ Omdat deze zin de werkwijze samenvat van de verhalenweefsters.

https://www.hebban.nl/artikelen/boekenpost-voor-serieuze-boekenliefhebbers#

Volgen Marita Coppes:

Weaver of stories for change

Ik weef verhalen voor verandering.

Laatste berichten van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.