Inspiring icons in het Luxor Theater

Menu

Inspiring icons in het Luxor Theater

In de Stentor van 16 maart

Eigenwijsheid als inspiratie

Op 20 maart is het Wereldverteldag dat dit jaar als thema ‘Sterke vrouwen’ meekreeg. De Zutphense vertelkunstenaar Marita Coppes organiseert voor het eerst een verhalenfestival in het Luxor Theater.

Door Brigiet Bluiminck

Marita Coppes (41) uit Zutphen vertelt, schildert, schrijft en doceert. De afgelopen twee jaar werkte ze aan twaalf iconische schilderijen van bijzondere vrouwen die nu de inspiratiebron zijn voor de verhalen die zij en vijf andere vertellers gaan uitdragen op Wereldverteldag. ,,Wat deze vrouwen gemeen hebben is dat ze legendarisch eigenwijs zijn. Ze leefden buiten de gevestigde orde en handelden vanuit een soort innerlijke noodzaak’’, vertelt Coppes. Ze leefden hun eigen verhaal, ongeacht wat de gevestigde orde daarvan vond.

Neem de kunstenares Frida Kahlo, de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala en Marie Curie die schei- en natuurkundige was en twee Nobelprijzen kreeg. Ze hebben allemaal onder heel moeilijke omstandigheden toch gedaan wat zij wilden doen. Dat vind ik bewonderenswaardig en inspirerend.’Toen Coppes hoorde dat het thema van Wereldverteldag 2016 ‘Sterke vrouwen’ was, kon ze ook niet anders dan haar schilderkunst én haar vertelkunst combineren. Ze besloot een evenement te organiseren en Wereldverteldag zo ook in Zutphen op de agenda te zetten.

Volgens Coppes, die ook werkt als docent aan de Nationale Vertelschool in Amersfoort, herleeft het vertellen van verhalen.’Juist in deze tijd van social media en de overload aan vluchtige informatie, wordt het vertellen van verhalen weer meer gewaardeerd. Juist door volwassenen. Goede vertelkunst laat je meevoeren en zorgt ervoor dat je tot rust kunt komen. Iets wat in onze haastige maatschappij niet vaak meer kan. Bovendien roepen verhalen op om je eigen beelden te vormen.’’
Een goede verteller onderscheidt zich volgens Coppes doordat hij of zij je mee kan nemen door een verhaal of een boek alsof je er zelf bent. ‘Je kunt een verhaal vertellen met je hoofd of met je hart. Pas als je dat laatste doet, wordt het interessant omdat je dan als verteller het verhaal kleurt. Een goede verteller heeft een soort eigenheid die je in het verhaal terughoort. Dat is moeilijk omdat je dan jezelf bloot moet geven. Maar dicht bij jezelf blijven en lol hebben in het vertellen zijn eigenlijk het belangrijkste voor een goede verteller.’
Coppes groeide op in een familie waarin vaak verhalen werden verteld. Het werd haar als het ware met de paplepel ingegoten. ‘Ik kan zelf enorm genieten van goede vertelkunst en wil dat met dit festival ook anderen laten ervaren.’

[gallery_master theme=”thumbnails” source_type=”individual” id=”1″ gallery_type=”only_images” show_title=”show” show_desc=”show” lightbox=”enabled” order_by=”random”] [/gallery_master]