Het planten van bomen is het planten van ideeën

Menu

Het planten van bomen is het planten van ideeën

Zangeres Anouk kwam onlangs uit met een nieuw nummer ‘Its a new day’; een ode aan een serie iconische vrouwen. In de videoclip zie je Anouk verkleed als o.a. Malala, Cleopatra en tot mijn genoegen ook als de Keniaanse Wangaari Mataai met een jonge boom in haar handen.

Deze winter las ik haar autobiografie, schilderde haar portret en hoe meer ik me in haar verdiepte hoe duidelijker het me werd dat we meer vrouwen- én mannen nodig hebben zoals zij als het gaat over de klimaatverandering. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen drastisch omlaag. Een van de meest efficiënte manieren is om dat te doen is het beschermen van bestaande bossen en aanplanten van nieuwe bossen. Veertig topwetenschappers van het Intergovernmetal Panel on Climate Change stellen het als volgt: ‘Het toekomstige klimaat van onze planeet is onlosmakelijk verbonden met de toekomst van onze wouden.’
Wangaari Mataai wist dat al in de jaren zeventig. Ze groeide op in een vruchtbaar gebied aan de voet van Mount Kennya maar toen ze terugkwam, na jaren in de Verenigde Staten te hebben gestudeerd, viel het haar op dat het land van haar jeugd drastisch was veranderd. Onder het koloniale bewind van de Engelsen werden er op grote schaal cashcrops verbouwd als thee en koffie en daarvoor waren op grote schaal bomen gekapt. De oorspronkelijke biodiversiteit was verloren gegaan met alle gevolgen van dien; erosie, verontreinigd water en ondervoeding.

Om deze ecologische weeffout te herstellen kwam Wangaari met het idee om de plattelandsvrouwen te mobiliseren om bomen te planten. Zo werd de milieuorganisatie the Green Belt Movenment geboren die sinds 1977 meer dan veertig miljoen bomen door heel Afrika heeft geplant. Wangaari Mataai beschrijft het idee hierachter als volgt:’Het planten van bomen is het planten van ideeën. Door te beginnen met de eenvoudige handeling van het planten van een boom, geven we hoop aan onszelf en aan toekomstige generaties.’

In het nieuws zie ik die hoop niet terug. Er is veel zorg over de ontbossing in Nederland. Tussen 2013 en 2017 nam het bos met 5.400 hectare af en werd er twee keer zoveel gekapt als bij geplant. Ook al werd 38 procent ervan werd gekapt om ruimte te maken voor de biodiversiteit, zullen we het bos als verdienmodel moeten herzien omdat het geen rendement zal opleveren voor onze kinderen en kleinkinderen.