Gast in Luxor met keuzefilm Bigger than us

Menu

Gast in Luxor met keuzefilm Bigger than us

Ik was gast in Luxor. Mijn keuze film was ‘Bigger than us’, een film over zeven jonge changemakers. Daarna ging ik met het publiek in gesprek over waarom ik de film had uitgekozen, de link met mijn boek en de noodzaak van het veranderen van het narratief.

Keuzefilm
Bigger Than Us (2021) van de Franse schrijver, activist en documentairemaker Flore Vasseur laat zien hoe veelkleurig het activisme van de jonge generatie eruitziet. Het is een fraai gefotografeerd pamflet vol beelden die je bijblijven.

De film, mede geproduceerd door de Frans actrice Marion Cotillard, kwam tot stand via crowdfunding en werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes in een speciaal klimaat-programma.

Changemakers
De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (20) komt al jaren in actie tegen plasticvervuiling en met groot succes; op jonge leeftijd is ze erin geslaagd het eiland Bali vrij te maken van plastic tasjes. Samen met Melati staat er een krachtige generatie op die als doel heeft de wereld te herstellen. De film toont de intrigerende en ontroerende reis van Melati waarbij ze andere jonge changemakers ontmoet die hun leven wijden aan een betere toekomst. Zij zetten zich in voor onder meer mensenrechten, het klimaat, vrijheid van meningsuiting en toegang tot onderwijs en voedsel. Van de favela’s van Rio tot afgelegen dorpen in Malawi, op geïmproviseerde boten aan de kust van het eiland Lesbos tot Indiaanse ceremonies in de bergen van Colorado. In een tijd waarin alles uit elkaar lijkt te vallen, laten deze jonge changemakers op inspirerende wijze zien dat iedereen een verschil kan maken voor een betere wereld.