Ruim 1300,- voor een bos in Colombia

Menu

Ruim 1300,- voor een bos in Colombia

🌱 1300,- opgehaald voor het Colombiaanse bos. Zo laten we ons nalatenschap groeien met bomen en veranderen we de wereld om ons heen 🌱

Vijftig jaar geleden begon mijn reis in Colombia, waar ik de wonderen van de natuur omarmde als het enige blanke kind in een pittoresk dorpje, omringd door koffieplantages en bergen. De natuur werd mijn speeltuin en vormde mijn vroege jaren op een diepgaande manier. Op zesjarige leeftijd verhuisde mijn familie naar Nederland, en mijn natuurlijke speeltuin werd verruild voor schoolbanken en een beperkte tuin. Ondanks deze verandering bleef mijn verbinding met de natuur sterk.

Na mijn studie begon ik aan een transformatieve reis terug naar Zuid-Amerika, samen met mijn moeder Mieke Jegen, een reisleidster in Ecuador. Tijdens onze reis ontmoetten we een inheemse man die bekend stond als ‘de stem van het regenwoud’ Tzama Tigre Tzamarenda onrechtvaardig gevangengezet. Het kostte zes weken van pleiten om zijn vrijlating te verzekeren, en onze daaropvolgende reis diep het regenwoud in onthulde ons onschatbare lessen over het belang van wortels, onze voorouders, en het streven om een goede voorouder te zijn.

Voor mij betekent het zijn van een goede voorouder het bijdragen als verhalenverteller aan verhalen van verandering. Deze overtuiging werd versterkt na het ervaren van een burn-out in de nasleep van de COVID-pandemie. Terugkijkend op mijn reis besefte ik dat echte veerkracht niet alleen te vinden is in therapie, maar ook in het opnieuw verbinden met de natuur.

Gedreven door deze realisatie begon ik een samenwerkingsproject met kunstenaar Karel Overbeek om mijn achtertuin te transformeren tot een biodivers paradijs, waarbij jongeren van Het Dagelijks Bestaan, vrienden, buren en familie betrokken waren. Deze inspanning bevorderde niet alleen mijn herstel, maar benadrukte ook de transformerende kracht van de natuur bij genezing.

Geïnspireerd door deze ervaring besloot ik mijn vijftigste verjaardag te markeren door een bos te vragen. Dankzij de vrijgevigheid van mijn dierbaren organiseerden we een feest met een Colombiaans thema, waarbij geld werd ingezameld voor het Colombiaanse project van TreeSisters. Gisteren had ik het genoegen om met het bestuur van TreeSisters het belang van nalatenschap te bespreken en mijn rol en die van mijn moeder bij het sterker maken van hun verhaal.

Laten we de kracht van bomen omarmen om onze nalatenschap te koesteren en positieve verandering in de wereld om ons heen te bewerkstelligen. Samen kunnen we de zaadjes planten voor een betere toekomst, geworteld in eerbied voor de natuur en toewijding aan collectief welzijn.

Elke £1 of $1 die je geeft, wordt verdubbeld, wat betekent dubbel zoveel bomen en dubbel zoveel impact met deze link https://lnkd.in/ebzq4HFu

https://www.justgiving.com/page/marita-coppes-plant-goede-voorouders

Ik heb gekozen voor https://www.treesisters.org/projects/colombia omdat: 

– 1000 families actief worden betrokken in het herstellen van het Amazone regenwoud waar ze naast wonen en ook in waarom hun werk belangrijk is voor de toekomstige generaties. 

– ze een netwerk van vrouwen ondersteunen die zich sembradoras de vida, de zaaiers van het leven, noemen. Het zijn veelal vrouwen die getraumatiseerd zijn door het gewapende conflict en met het planten niet alleen hun leefgebied herstellen maar ook zichzelf.

– het project gerund wordt door de locale bevolking, jong én oud, en elk jaar 50.000 bomen worden geplant en ik daar, met jullie, aan bij kan dragen als zaaiers van het leven.

https://www.treesisters.org/give