Hoe leren we van en met elkaar als de toekomst onzeker is? In het project “Stad van de Toekomst” bouwen we samen met jonge mensen een verhaal over hoe zij Zwolle ervaren en hoe zij de stad in de toekomst zien. Dit project is meer dan alleen een documentaire—het is een levendige emergente leerruimte waarin kennis, ervaringen en ideeën samenkomen en nieuwe inzichten ontstaan.
In plaats van te werken vanuit een vast plan, laten we het verhaal zich ontwikkelen door de perspectieven. In een open sessie gisteren voegden we diverse perspectieven toe met o.a. Impacter Zwolle, Zwollenaren, docenten en projectleiders van Cibap vakschool voor verbeelding en Zone College maar ook ouders en vrienden.
Deze open aanpak biedt ruimte voor creativiteit, flexibiliteit en co-creatie, waarbij de stad zelf fungeert als leeromgeving.
🎤 Studenten aan het woord
Joost Poppema, journalist in opleiding van @Windesheim was er ook en schreef een mooi stuk waarin studenten hun visie delen over hoe ze de toekomst van Zwolle zien. Hun verhalen laten zien hoe belangrijk het is om jonge mensen een stem te geven in stedelijke ontwikkeling en hoe deze leerruimte hen uitdaagt om verder te denken dan de gebaande paden.
🔍 Waarom emergente leerruimten?
• Meervoudige perspectieven: Door samen te werken met studenten van verschillende disciplines en externe partners ontstaan diverse inzichten die het verhaal verrijken.
• Flexibiliteit: In plaats van een vastomlijnd script laten we ruimte voor spontane ideeën en onverwachte ontdekkingen.
• Leren door te doen: Studenten onderzoeken maatschappelijke thema’s, voeren interviews en werken samen aan de productie van de documentaire.
• Verbinding met de stad: De stad Zwolle is niet alleen het onderwerp, maar ook het klaslokaal waar we samen leren en bouwen aan een toekomstbestendige samenleving.
👉 Wat heeft dit te maken met het onderwijs van de toekomst?
Emergente leerruimten bieden niet alleen een nieuwe manier om complexe vraagstukken te benaderen, maar ook om jongeren actief te betrekken bij het vormgeven van de toekomst. Door samen te werken en open te staan voor verschillende perspectieven, ontstaan nieuwe verhalen die ons inspireren en aanzetten tot actie.
Benieuwd naar de verhalen van onze studenten? Lees het artikel in De Stentor (https://www.destentor.nl/zwolle/zo-denken-deze-jongeren-over-het-zwolle-van-de-toekomst-maak-eens-een-praatje-met-je-buurman~a4993b0e/ en volg ons proces richting de première in september!
