Bigger than us

geplaatst in: Blog | 0

ZUTPHEN – Schrijfster en verhalenverteller Marita Coppes is te gast bij de nieuwe reeks van Vrouw in Beeld in Luxor. Op dinsdag 11 oktober is haar keuzefilm Bigger Than Us te zien over zeven onvermoeibare, jonge wereldverbeteraars.

Na de film volgt een gesprek met het publiek onder leiding van Sharon Kromotaroeno. Vrouw in Beeld is al acht jaar een vast onderdeel in het programma van Luxor. De getoonde films over thema’s die vrouwen aangaan, kunnen rekenen op een grote groep trouwe bezoekers, zowel vrouwen als mannen. De nieuwe reeks vindt plaats op de tweede dinsdagavond van oktober, december, februari en april. Iedere keer met een speciale gast, die de film van die avond vaststelt. Na afloop treedt deze samen met het publiek in gesprek over het belichte thema en de film.

Marita Coppes
De eerste gast in de nieuwe reeks is Marita Coppes. Coppes woonde als kind in Colombia en maakte later reizen naar Zuid-Amerika, waar ze van dichtbij meemaakte wat oliewinning in de jungle aanricht. Het inspireerde haar tot het schrijven van haar succesvolle debuutroman De laatste verhalenweefster (2018), uitgeven door Ambo Anthos. Naast schrijver, is ze docent-trainer storytelling en ontwikkelaar van storytelling-cirkels. Coppes woont met haar gezin in Zutphen.

Keuzefilm
Coppes’ keuzefilm Bigger Than Us (2021) van de Franse schrijver, activist en documentairemaker Flore Vasseur laat zien hoe veelkleurig het activisme van de jonge generatie eruitziet. Het is een fraai gefotografeerd pamflet vol beelden die je bijblijven.

De film, mede geproduceerd door de Frans actrice Marion Cotillard, kwam tot stand via crowdfunding en werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes in een speciaal klimaat-programma.

Changemakers
De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (20) komt al jaren in actie tegen plasticvervuiling en met groot succes; op jonge leeftijd is ze erin geslaagd het eiland Bali vrij te maken van plastic tasjes. Samen met Melati staat er een krachtige generatie op die als doel heeft de wereld te herstellen. De film toont de intrigerende en ontroerende reis van Melati waarbij ze andere jonge changemakers ontmoet die hun leven wijden aan een betere toekomst. Zij zetten zich in voor onder meer mensenrechten, het klimaat, vrijheid van meningsuiting en toegang tot onderwijs en voedsel. Van de favela’s van Rio tot afgelegen dorpen in Malawi, op geïmproviseerde boten aan de kust van het eiland Lesbos tot Indiaanse ceremonies in de bergen van Colorado. In een tijd waarin alles uit elkaar lijkt te vallen, laten deze jonge changemakers op inspirerende wijze zien dat iedereen een verschil kan maken voor een betere wereld.

Aanvang 20.00 uur. Toegang: 10 euro. Kaarten verkrijgbaar via de website of aan de kassa.

Volgen Marita Coppes:

Weaver of stories for change

Ik weef verhalen voor verandering.

Laatste berichten van