Blog

Nuwanda’s Coronaverhalen (Stentor)

6 mins read

Jongeren van schrijfclub Nuwanda in Zutphen pennen corona van zich af: ‘Mijn typemachine baalt van mij’

Alleen op je studentenkamer. Niet op stap met je vrienden. Voor jongeren is de coronatijd een straf. Hoe ga je daarmee om en hoe raak je je coronastress kwijt? De jongeren van de Zutphense schrijfclub Nuwanda hebben een uitlaatklep: maak een kort verhaal over corona. Het is de bedoeling dat die schrijfsels, samen met andere korte verhalen, in de loop van 2021 worden gebundeld en uitgebracht.

Blog

Engel (Column voor Contact)

2 mins read

‘Ik ben een lafaard,’ antwoordde hij. Ik diende in de Golfoorlog als piloot, ingezet voor Saddam Houssein maar stortte neer. Het duurde maanden voordat ik herstelde en zodra ik beter was, werd mij medegedeeld dat ik weer de lucht in moest. Ik kon het niet meer opbrengen en daarom ben ik gevlucht.’

Blog

Corona memorial forest

2 mins read

To me there is a direct relationship, a cause and effect, an ‘as inside so outside’. That is why -within the scope of dealing with the coronavirus- I would love to see us planting trees for every casualty on the pretext of #rememberingyou4thenext7generations. It would be lovely to see municipalities or individuals designating and protecting forests in memory of all those lost to the coronavirus, with different kinds of trees at six feet distance from one another.

Blog

Corona-gedenkbos (Column Contact)

2 mins read

Ik zou het mooi vinden als we in het kader van het aanpakken van het Coronavirus een boom planten voor elke dode die we moeten betreuren onder het motto #rememberingyou4thenext7generations. Het zou mooi zijn dat er dan door de gemeente of particulieren aangewezen bossen ontstaan én beschermd worden ter nagedachtenis aan alle mensen die we verloren hebben aan het Coronavirus met verschillende soorten bomen, op anderhalve meter afstand van elkaar.

Blog

Familieverhalen ophalen

2 mins read

Waar ik als kind voorkeur had voor de helden in mijn familie, weet ik als volwassene dat heldendom geboren wordt in omgaan met pijn, in het aankijken, het dragen en het verdragen.

In deze Coronatijd worden we allemaal uitgenodigd om de helden te zijn van ons eigen verhaal door antwoord te geven op wat er van ons gevraagd wordt.

Blog

Hero’s Journey

0 mins read

Joseph Campbell, an American mythological researcher, wrote a famous book entitled The Hero with a Thousand Faces. In his lifelong research Campbell discovered many common patterns running through hero myths and stories from around the world. Years of research lead Campbell to discover several basic stages that almost every hero-quest goes through (no matter what culture the myth is a part of). He calls this common structure “the monomyth.”
George Lucas, the creator of Star Wars, claims that Campbell’s monomyth was the inspiration for his groundbreaking films. Lucas also believes that Star Wars is such a popular saga because it taps into a timeless story-structure which has existed for thousands of years.
Many followers of Campbell have defined the stages of his monomyth in various ways, sometimes supplying different names for certain stages. For this reason there are many different versions of the Hero’s Journey that retain the same basic elements.

Blog

Nuwanda

1 min read

Schrijvers Bas Steman en Marita Coppes zijn in oktober 2018 Nuwanda begonnen (naar de Film Death Poets Society). Ze willen jongeren die graag schrijven/dichten/vertellen, inspireren en stimuleren om hun eigen stem/stijl te vinden.
Inmiddels vier jongeren een column gepubliceerd.

Blog

Keuze-spier (Column voor Contact)

2 mins read

Voor vrouwen is de vrijheid om te kunnen kiezen nog niet zo oud. Slechts een paar generaties terug geloofden vrouwen nog dat ze geen keuze hadden als het op geboortebeperking, buitenshuis werken of studeren aankwam. Misschien is het daarom niet zo gek dat vrouwen het moeilijk vinden om voor zichzelf te kiezen.

Blog

Ode aan een mantelzorger (Column voor Contact)

3 mins read

Mantelzorgers doen werk waar wij niet buiten kunnen. Dat is het verschil met beroemdheden en sterren. Zij komen en gaan zonder dat dit voor ons dagelijks leven echt iets uitmaakt. Mantelzorgers zijn daarentegen dragende krachten in onze samenleving. Mantelzorgers kunnen niet ophouden hun werk doen omdat ze mensen verzorgen die ze liefhebben. Als zij het niet doen, weten ze, dan doet niemand anders het.

Blog

Liefde in Oorlogstijd (Column voor Contact)

3 mins read

Ik ben sinds kort vaste columnist bij Contact. Dit verhaal gaat over hoe de liefde ontstond tussen mijn opa en oma in Zutphen.
Toen ik ruim zeventien jaar geleden voor het eerst de Oude IJsselbrug overliep wist ik nog niet dat in oorlogstijd mijn opa en oma over dezelfde brug hadden gelopen en hun liefde net een paar uur oud was. De zon scheen en lichtte de witte huizen aan de IJsselkade op.

Blog

Het is nauwelijks voorstelbaar dat ‘De laatste verhalenweefster’ een debuutroman is.

4 mins read

Met deze fijnzinnige roman weet Coppes haar visitekaartje echter stevig af te geven. Het boek is weliswaar een roman (fictie), maar bevat verschillende elementen uit de eigen familiegeschiedenis van deze auteur en wellicht heeft dat er mee te maken dat het verhaal zo intens dichtbij voelt. De emoties en de strijd van de diverse personages zijn zó invoelbaar, het kan niet anders dan dat daar een grote vorm van betrokkenheid aan te pas is gekomen.

Blog

De Nationale Vertelschool bestaat 10 jaar

1 min read

De Nationale Vertelschool bestaat tien jaar! En we hebben dat natuurlijk gevierd met verhalen. Onze cursisten vertelden prachtige anekdotes vanuit verschillende jaargangen, meestervertellers Frans en Godfried vertelden over een olifant die door het dak van een schouwburg viel, Ailun en Wim gaven een miniworkshop en Marita vertelde over haar roman #delaatsteverhalenweefster.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial