Gastcolumn Hebban

geplaatst in: Blog | 0

Tijdens de Week van de Debutant richten we de spotlights op debutanten. Dat is belangrijk want een debuutroman of -thriller schrijf je tenslotte maar één keer. Een aantal dagen voor de start van de week plaatsten we een oproep voor gastcolumnisten met als thema ‘De eerste keer’. Uit de tientallen columns die we ontvingen, selecteerden we de beste, leukste en meest originele verhalen. Vandaag een column van Marita Coppes, auteur van ‘De laatste verhalenweefster’.

Letterland
Gisteren nog vertelde ik op de Nationale Vertelschool over Alice in Wonderland. Nu lijkt het alsof ik in haar schoenen sta, op het punt een nieuwe wereld te betreden, als een ober vraagt of ik kom voor het auteursfeest.

‘Ja,’ zeg ik.

‘Mooi,’ knipoogt hij, ‘dan hoef ik je niet weg te jagen.’ Poesiat & Kater in Amsterdam Oost zal namelijk spoedig helemaal vollopen met genodigden voor het feest van Ambo/Anthos. Daar gaat mijn idee van een intiem etentje met wat auteurs en medewerkers.

‘Wie ben jij?’ Vraagt een man die al twintig jaar zetter en vormgever is voor alle toonaangevende uitgeverijen van Amsterdam en op het punt staat zijn levenswerk aan zijn dochter over te dragen door met pensioen te gaan.

‘Ik ben Marita Coppes, een debutant die nog moet debuteren.’

Hij vraagt me hoe ik hier beland ben en ik vertel hem over mijn reis door letterland. Vroeger, toen ik klein was, werd ik door mijn opa en vader gevoed met zelfverzonnen verhalen. Dankzij mijn eerste dagboek raakte ik verknocht aan schrijven, en sindsdien schrijf ik elke dag.

Maar net als in verhalen is de reis door letterland vol beproevingen, afwijzingen en zelftwijfel. Schrijven betekent steeds weer kiezen voor de innerlijke stem die zegt: ‘Blijf bij mij. Ik weet de weg.’ Gelukkig waren er mensen die me hielpen die stem trouw te blijven en uiteindelijk bij een eind goed al goed uit te komen: een ‘ja’ van Ambo Anthos. Tevreden stelt de man tegenover mij vast dat hij er nog net bij zal zijn om de De laatste verhalenweefster vorm te geven zodat het de wereld in kan.

Het cafe loopt vol met bekende auteurs, redacteurs en mensen van de publiciteit en marketing. Verwonderd kijk ik om me heen; wat maken veel mensen deel uit van een uitgeverij. Hoewel ik altijd gedacht heb dat ik niet goed ben in feestjes waar ik bijna niemand ken en waar ik niks-aan-de-hand-gesprekken moet houden, ervaar ik dat hier niet. Op weg naar huis neem ik me voor om andere verhalen over mezelf te gaan vertellen en verder op reis te gaan in letterland. Op 7 juni is mijn debuut De laatste verhalenweefster verschenen en daarmee is een nieuw hoofdstuk begonnen.

Marita Coppes

Gastcolumn Hebban

Volgen Marita Coppes:

Weaver of stories for change

Ik weef verhalen voor verandering.