De kracht van persoonlijke verhalen

geplaatst in: Blog | 0

‘People think that stories are shaped by people. In fact it’s the other way around.’
Terry Pratchett.

Afgelopen vrijdag op de vertelschool hebben we samen met onze studenten gewerkt met het verhaal van Malala. Het was zo ontroerend om te zien hoe ieder van hen, lopend door de ruimte, bezig was met het eigen maken van het verhaal van een jong meisje dat neergeschoten wordt omdat ze naar school wilde gaan.

Wat me raakte is dat het niet uitmaakt hoe oud je bent, of je nu man of vrouw bent, Nederlands of Pakistaans; er zijn universele waarheden in elk verhaal waar wij ons als individuen mee kunnen verbinden.

Tegen de tijd dat ieder een fragment van het verhaal van Malala vertelde, alsof ze er zelf bij waren geweest, was ik geraakt tot op het bot. En ik wilde dat Malala erbij kon zijn om te zien hoe krachtig haar verhaal is, ook al is het gruwelijk in de wetenschap dat er nog zoveel Malala’s op de wereld rondlopen die niet naar school kunnen omdat het te gevaarlijk voor hen is.

Ik geloof dat een persoonlijk verhaal de wereld kan veranderen. Kijk maar naar Gandhi, Mandela, Anne Frank en Rosa Parks. Er zijn zoveel verhalen die een katalysator zijn (geweest) voor verandering.

Volgen Marita Coppes:

Weaver of stories for change

Ik weef verhalen voor verandering.

Laatste berichten van