Contact

Familieverhalen ophalen

geplaatst in: Blog | 0

Familieverhalen ophalen

Ik hou van familieverhalen. Die liefde begon met het vaste ritueel met opstaan bij mijn opa en oma in Assen. Mijn zus en ik moesten eerst onze haren wassen met Palmolieshampoo en vervolgens met natte haren naar beneden komen waar de slaapkamer van mijn grootouders was. Daar stond mijn oma te wachten met een handdoek in haar handen om ons beider haar te drogen. Vervolgens kropen we bij haar in bed, voerde ze ons groene Rangsnoepjes en stelde ik steevast dezelfde vraag: ’Wat voor stoute dingen deed papa vroeger?’ De verhalen over mijn vader waren meestal snel uitgeput, maar gelukkig had hij nog vier broers.

Als het over familieverhalen ging was het aan mijn moeders kant stil. In die familie was er een groot verlies geleden en er werd niet over gepraat. Het zwijgen kon niet voorkomen dat de pijn van dit verlies alomtegenwoordig bleef. Toch werd ik als verhalenverteller ook door dit zwijgen gevormd. Waar ik als kind voorkeur had voor de helden in mijn familie, weet ik als volwassene dat heldendom geboren wordt in omgaan met pijn, in het aankijken, het dragen en het verdragen.

In deze Coronatijd worden we allemaal uitgenodigd om de helden te zijn van ons eigen verhaal door antwoord te geven op wat er van ons gevraagd wordt. Bijvoorbeeld door gehoor te geven aan de oproep om ouderen brieven te schrijven van Felix Rottenberg in De Wereld Draait Door. Ja, schrijf een brief aan de ouderen in je familie, verzamel de familieverhalen. In die verhalen zit heldendom besloten die ons nu zou kunnen inspireren.

Volgen Marita Coppes:

Weaver of stories for change

Ik weef verhalen voor verandering.

Laatste berichten van