Grofvuildag (Column Contact)

geplaatst in: Blog | 0

Mijn buurvrouw heeft de gave om te bedenken wat zinvol is voor de buurt en daar ook naar te handelen. Afgelopen zomer had ze bedacht dat het een goed idee was om als buurt te gaan opruimen. Zij regelde een grote container voor een ouderwetse grofvuildag en om haar hoop was dat we zoveel mogelijk konden recyclen. Bij opgave kreeg je een consumptiebon en dat alles voor maar vijf euro. Het was zonnig op die zaterdagmorgen. De koffie stond klaar, er waren plekken gereserveerd voor tweede kans spullen, een buurjongen zou het oudijzer wegbrengen en iemand anders had het idee om lege flessen te verzamelen en het geld aan een goed doel te schenken. Er stonden stoelen klaar voor wie onder het genot van een kop koffie of thee met elkaar wilde buurten.

Al snel stond er een rij met mensen die zo snel mogelijk van hun spullen af wilden en het achter elkaar in de container dumpten. Als de container niet met beleid gevuld zou gaan worden, zou deze binnen de kortste keren gevuld zijn met lucht. Er grepen praktische buren in die de container gingen reorganiseren. De mensen dumpten nu spullen op onze stoep die in een noodtempo uitgroeide tot een vuilnisbelt. Er waren nog meer mensen nodig om orde te scheppen in de chaos en zo waren we een paar uur verwoed bezig totdat we besloten om de tsunami aan spullen voortijdig te stoppen.

Later in de avondzon klonken we vrolijk op een leerzame dag en keken uit op twee bomvolle containers, tweedehandsspullen voor stichting De Hand. Wat overbleef kwam op marktplaats. Er is veel gratis weggegeven, want wat voor de één troep is, is voor een ander een schat.

Volgen Marita Coppes:

Weaver of stories for change

Ik weef verhalen voor verandering.