Dochters & Vaders

geplaatst in: Blog | 0

“Dat wij deze reis zijn begonnen heeft mij de helft van de mensheid teruggegeven.”- Shura Lipovsky

DOCHTERS & VADERS is een documentaire tweeluik waarin filmmaker Sarah Marijnissen op zoek gaat naar de invloed van onevenwichtige dochter-vader relaties en hoe deze op latere leeftijd kunnen worden hersteld. Om de balans in zichzelf te herstellen gaat Sarah op zoek naar haar vader die zij nauwelijks kende en op jonge leeftijd verloor. In deze innerlijke reis ontdekt zij, samen met andere dochters die behoefte hebben aan een hernieuwde relatie met hun vader, dat het volledig accepteren van beide ouders, een noodzakelijke beweging naar eigen vrijheid is.

Het tweeluik sluit aan op het eerdere tweeluik ‘Moeders zijn ook dochters’ waarin Sarah Marijnissen laat zien hoe zij de relatie met haar moeder omvormt van een te innige gebondenheid naar een vrije, liefdevolle band met haar.

In het nieuwe tweeluik DOCHTERS & VADERS zien we hoe, na de eerste innerlijke reis, er een disbalans is ontstaan in Sarah’s leven. Aangezien we allemaal voor de helft voort uit onze moeder en voor de helft uit onze vader komen, is het niet verwonderlijk dat als het evenwicht naar moeder toe verschuift, ook de relatie met vader aandacht nodig heeft. Als, door het uitvallen van een evenwichtsorgaan, Sarah’s leven volledig overhoop wordt gehaald, beseft ze dat haar lichaam reageert op de innerlijke onevenwichtigheid. Het heftige herstelproces dat volgt, blijkt een transformerende kracht in zich te dragen, dat Sarah onvermijdelijk bij haar vader brengt, die ze tot dan toe de rug toekeerde. Zij realiseert zich dat zij haar vader ook nodig heeft om te zijn wie zij werkelijk is.

Aan de hand van herinneringen, foto’s en videobeelden laat Marijnissen zien hoe zij de confrontatie met haar (fysieke) disbalans aangaat. Om zicht te krijgen op wat er in de diepte speelt in de relatie met haar vader bezoekt zij coach en familie-opsteller Els van Steijn.

Marijnissen doet haar onderzoek samen met drie andere vrouwen die ook de urgentie voelen om een nieuw licht op de relatie met hun vader te laten schijnen.
In deel 1 spreken deze 3 vrouwen over de complexe relatie met hun vader.
In deel 2 wordt zichtbaar hoe de vrouwen deze ervaringen als gereedschap gebruiken om zichzelf te bevrijden.

In deel 1 maken we kennis met verhalenverteller en schrijver Marita Coppes, die na een warme persoonlijke band met haar vader op haar 6e langzaam maar zeker ontdekt dat zij haar vader als anker in haar leven kwijt is geraakt: vader ging naar de Bhagwan. Wat deed dit vertrek met haar? Hoe draagt zij dit verlies? Verandert zij zelf door haar vaders afwezigheid?

In gesprek met Theatermaker en oprichter van theatergezelschap Female Economy Adelheid Roosen herinnert zij zich hoe de oerkracht én zijn zwijgzaamheid van haar vader enorme indruk maakten. Hoe verheugend was het wanneer haar koosnaam Carlos Picos door het huis galmde? Haar vader is pijnlijk afwezig op momenten die haar veiligheid en vertrouwen op de proef stellen. Zo zweeg hij toen bekend werd dat Adelheid op haar zevende door een bekende van de familie was verkracht.

Als derde dochter spreekt Marijnissen met zangeres en schrijver van Jiddische liederen Shura Lipovsky. Haar vader kwam zwaar getraumatiseerd uit de oorlog en vertelde tijdens de ontmoeting met zijn toekomstige vrouw dat hij niet kon voelen. Wat merkte Shura hiervan in het gezin? Hoe beïnvloedde dit de band met haar vader? Hoe werkte werkt deze relatie door in haar eigen leven?

In deel 2 vervolgt Sarah Marijnissen haar zoektocht en blijft ze in gesprek met Marita, Adelheid en Shura. Hoe hervond Sarah haar vader en wat merkt zij hiervan in het leven van alledag? Wat ontdekte zij bij het accepteren van haar vader? Durft zij nu meer dan vroeger?

Marita: “In het heroveren van het houden van mijn vader, wordt ik steeds meer zijn kind, in plaats van een vrouw naast of tegenover hem.”

In de zoektocht van Marita, Adelheid en Shura naar een nieuwe balans met hun vader blijkt hoe ambivalent en kwetsbaar deze relatie is. Hoe kantelen zij oude wonden en pijn om in verzoening? Is er plek voor mooie herinneringen in een familie? Welke ruimte geeft verzoening? Hoe ervaren zij nu de relatie met hun vader?

Shura: “Het niet empathisch kunnen verbinden, wat mijn vader niet kon, heeft gemaakt dat ik het een feest vind om de gevoelswereld van mannen te ontdekken”

Adelheid: “Met het ouder worden heb ik zijn stilte begrepen, en met terugwerkende kracht is die stilte mij iets gaan geven.”

Kijk hier de afleveringen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.