Een paar jaar geleden liep ik met mijn neefje David op de arm in het Vondelpark. Het leuke van wandelen met een kind van 1 jaar is dat je weer vol verwondering rond gaat kijken. David zag de tulp in de boom het eerste. Wie de tulp in het gat plantte, waar ooit een tak had gezeten, vind ik een held. Ik hou van mensen die dingen bedenken die buiten de gebaande paden gaan. ‘Ik heb nog een tulpenbol over … wat zal ik daarmee gaan doen? Ja…ik plant ‘m IN een boom.’ Echte guerilla-flower-art.

Pas later, toen ik dit aan het schilderen was, besefte ik dat de tulp groeide uit een wond van de boom. De tak was afgebroken en daar zat nu een gat. Ramses Shaffy zei ooit dat hij inspiratie kreeg uit ‘de gaten’ in zijn jeugd: de momenten waarop hij verwond was geraakt, verlaten door zijn moeder, en een vader die hij nauwelijks kende. De wonden die gaten achterlaten, zoals op deze boom, kunnen een inspiratiebron worden, ‘materiaal’ uit  prachtige liedjes ontstaan. Of … een mooie tulp.

‘There is a crack in everyting,’ zingt Leonard Cohen, over de barsten die het leven in je aanbrengt. Barsten in je hart, in je ego, in je zelfbeeld, in je verwachtingen, in je ambities, in je familiebanden of in de relaties met je geliefden. Het liefst zou je bij deze momenten door willen ‘zappen’, maar dan mis je ook iets, aldus Leonard Cohens tekst. ‘Forget your perfect offering. There is a crack, a crack in everything, that’s how the light gets in.’