Verbeelding brengt je overal

geplaatst in: Blog | 0

“De wereld is een boek. En wie niet reist, leest slechts één pagina.” – St. Augustine

Ik vier mijn vakantie nog thuis maar de laatste verhalenweefster is op reis. Het is erg leuk om vakantiekiekjes te krijgen waarin mijn boek figureert. Naast een tent, in een vliegtuig, in een cafe in Toscane, in Berlijn.

Herman Koch zei tijdens een lezing dat hij minder reislustig is sinds hij schrijft. De reizen vinden plaats in zijn hoofd en hij is gebaat bij een saaier leven om dat te kunnen doen. Ik kan me daar helemaal in vinden. Al verbaas ik mezelf met dat veranderende inzicht.

Als kind al heb ik veel gereisd. Ik was zes weken toen mijn ouders me in een reiswiegje meenamen vanuit Colombia. Omdat ze niet veel geld hadden, reisden ze over land naar Barbedos en vandaaruit met het vliegtuig naar Nederland waar mijn grootouders me voor het eerst zagen. Voordat ik naar de basisschool ging had ik er al meerdere intercontinentale vluchten opzitten.

Ik heb altijd gedacht dat ik me daarom zo veilig kon voelen als ik reisde. Zo tussen vertrek en bestemming in was het goed. Een leven zonder reizen leek me een niet geleefd leven, dus reisde ik wanneer ik kon. En zette ik een familiegewoonte voort waarin veel is gereisd.

Sinds we een huis gekocht hebben en ik er enorm van geniet om dat mooier te maken dan het al was, betrap ik mezelf voor het eerst op heimwee als ik op reis ben. In eerste instantie schaamde ik me ervoor. Totdat ik me realiseerde dat ik met die gehechtheid aan een thuis misschien schuurde met ‘zo doen wij dat.’Er bestaan familiecodes, codes die dicteren hoe een familie zich hoort te gedragen. Een van onze familiecodes is dat reizen verrijkt, een noodzaak is omdat je anders vastraakt in een te kleine wereld en mijn afnemende behoefte om te gaan reizen vloekte met die overtuiging.

Daarom was ik opgelucht toen ik Herman Koch hoorde vertellen dat groots en meeslepend leven hem nu vermoeiend voorkwam, dat het reizen zijn saaie patronen doorbrak die noodzakelijk zijn om te kunnen schrijven, om reizen te kunnen maken in je hoofd.

Schrijven is dus een manier van reizen, net als lezen. Verbeelding brengt je overal.

Volgen Marita Coppes:

Weaver of stories for change

Ik weef verhalen voor verandering.

Laatste berichten van