Verhalen voor verandering

Menu

Verhaalbegeleiding

Mijn werkterrein is storytelling en veerkracht, dat ik toepas als onderwijsvernieuwer, verhaalbegeleider, trainer en actieonderzoeker. Via de links meer over mijn werkterrein…

Verhaalbegeleiding

Ik hou van het samen bouwen aan mooie verhalen die nauw verbonden zijn met degenen die ze vertellen, die bij blijven en die inspireren tot verandering. Door de vele vlieguren die gemaakt heb als schrijver, verteller en trainer in de kunst van het vertellen, begrijp ik uit ervaring wanneer een verhaal werkt en wanneer niet en wat er nodig is om een verhaal krachtig over te brengen.

Het verhaal van duurzaam Windesheim

Voor het Team Duurzaamheid van Hogeschool Windesheim ben ik sparringpartner. Zowel in teamverband als individueel werk ik met Maaike Andringa (programmamanager), Noortje Vegter (kwartiermaker duurzaam onderwijs), Machteld Houben (adviseur duurzaamheid) en Anne-Greet Kreder-Penninkhof (projectleider activatie).

Marita heeft mij geleerd wat de kracht van een verhaal is. Die kracht is er altijd al geweest, maar is in deze tijd van complexe transities essentieel om tot verandering te komen. Van nature is Marita in een proces op zoek naar de ‘why’; waarom wil je je verhaal vertellen? Wat wil je bereiken? Dat neemt zij mee in de voorbereiding en daar stemt ze haar werkwijze op af. Die werkwijze kenmerkt zich door creativiteit en doen. Vervolgens gaat Marita samen met je op zoek naar de rode draad in je verhaal en gebruikt daarbij een mooie balans tussen benoemen en bevragen.” Noortje Vegter, kwartiermaker duurzaamheid.

Programma duurzaamheid

Lectorale rede Liesbeth Rijsdijk

Liesbeth Rijsdijk, lector Netwerken in de Circulaire Economie Windesheim, heb ik begeleid bij het schrijven van haar lectorale rede. Ik heb meegedacht over de structuur van de rede, met het bedenken van aansprekende beelden die haar verhaal kracht bij zetten, zoals haar kleinzoon op de bank en de uitdrukking ‘van doemscenario naar doenscenario’. Ook heb ik haar gecoacht op de techniek van het vertellen van haar lectorale rede. 

“Marita heeft mij super geholpen bij het creëren van een mooi, waardevol en rond verhaallijn van mijn lectorale rede en het bijbehorende boekje “De Circulaire Waarde van een Zeepdoosje”. Het is heel erg prettig samenwerken met Marita, ze denkt goed met je mee, stelt de juiste vragen en helpt je in het schrijfproces. Ik zou iedereen Marita toewensen bij het helpen je eigen unieke verhaal te kunnen vertellen en schrijven. “

Lectorale rede

Het verhaal van de Master Ervaringsdeskundigheid

Voor het lectoraat GGZ & Samenleving ben ik met een team van docenten, studenten, professionals uit het werkveld, kunstenaars en lector Alie Weerman de ontstaansgeschiedenis van de Master Ervaringsdeskundigheid in kaart aan het brengen. Op basis van de ontstaansgeschiedenis zijn we ook bezig met een visie-document dat als richtsnoer kan dienen voor de toekomst.

Master Ervaringsdeskundigheid Windesheim

De wereld van Carlijn

Voor deze succesvolle documentaire over cartograaf Carlijn Kingma van Ariane Greep en Bas Steman dacht ik mee over de verhaallijn.

Nederlandse Hoger Onderwijspremie voor Value Creators

Samen met Niels van der Mast heb ik María Garcia Alvarez geholpen bij het schrijven van de voordracht van Value Creators voor de Hoger Onderwijsprijs en ik heb Maria en een student begeleid bij het voorbereiden van de pitch voor de eindpresentaties. Tijdens het Comeniusfestival op 1 maart werden drie prijswinnaars bekend gemaakt van de Nederlandse Hoger Onderwijspremie 2021. Het Team Value Creators van het Windesheim Honours College won de derde prijs en €500.000,- voor nieuwe innovatieve projecten.